środa, 19 października 2011

Owsiane pralinki czekoladowe z migdałami

Składniki:

3 tabliczki gorzkiej wegańskiej czekolady
250g płatków owsianych
10 łyżek cukru trzcinowego
fiolka aromatu waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao
migdały do nadziewania
wiórki kokosowe do obtaczania

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, dodać cały aromat i cukier. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie odlać wodę, która się nie wchłonęła i zmiksować dokładnie blenderem. Wymieszać z kakaem. Czekolady rozpuścić z kąpieli wodnej i wymieszać z masą owsianą. Powstała masa musi mieć gładką konsystencję. Odstawić ją na godzinę to wystudzenia, później jeszcze na 0,5 godziny do lodówki. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, nadziewać je migdałami i obtaczać we wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce i zjadać kiedy tylko najdzie nas ochota na coś mocno czekoladowego.


Źródło - Sisters'Cooking

3 komentarze:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...