1 października 2011

Z płatkami owsianymi ciasto podwójnie bananowe


Składniki:

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 duży banan rozgnieciony
2 jajka
1 szklanka chipsów bananowych pokruszonych

Wykonanie:

Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. Wsypujemy płatki owsiane, otręby i siemię lniane na natłuszczoną delikatnie blaszkę. Opiekamy w piekarniku około 7-9 min.
Natłuszczamy keksówkę (ok.23x12cm)
Przekładamy płatki, otręby siemię lniane do malaksera i miksujemy na drobno. Przekładamy następnie do dużej miski, dodajemy mąkę,, cukier, proszek do pieczenia i sól..
W osobnej misce ucieramy jogurt, jajka i banan.
Robimy zagłębienie w suchych składnikach i wlewamy jogurt. Ostrożnie łączymy składniki, następnie dodajemy chipsy bananowe i mieszamy.
Wlewamy ciasto do przygotowanej wcześniej foremki. Pieczemy około godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia na metalowej kratce.

Smacznego:)


Źródło - During the Free Time
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.