wtorek, 1 listopada 2011

Ciasteczka digestive z płatkami owsianymi II

Składniki:

125g mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej typ 2000)
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki mleka
85g masła
125g płatków owsianych (ja dodałam 'klasyczne')
1 łyżeczka sody
2 łyżki cukru Muscovado (można zastąpić białym cukrem)
2 łyżki cukru białego

Wykonanie:

Mąkę, sól, płatki, cukier i sodę wymieszać w naczyniu. Dodać masło, mleko, wyrobić ciasto. Wałkować na jak najcieniej, szklanką wycinać ciastka. Nakłuć wykałaczką lub widelcem. Piec 15-17min. w piekarniku nagrzanym do 200st.C.


Źródło - Słodkie Inspiracje

4 komentarze:

  1. Jakie piękne! Wyglądają zupełnie jak produkowane fabrycznie, a są 100 razy zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. JagodoweZwierze -> No pewno! I w dodatku 1000 razy smaczniejsze! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się pieką, wyniki eksperymentu zamieszczę na http://smaczniutko.wordpress.com :D

    OdpowiedzUsuń
  4. szybkie, proste w wykonaniu, pyszne! to chyba najlepsze ciasteczka z owsem jakie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...