czwartek, 3 listopada 2011

Jesienna owsianka zapiekana

Składniki (2 porcje):

2/3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki otrębów pszennych
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
1/5 łyżeczki kardamonu
1/4 szklanki posiekanych migdałów
2 łyżki drobnych rodzynek
1/2 szklanki puree (przecieru) z dyni
1/4 szklanki mleka
duże jajko
2 łyżki miodu
1/2 niewielkiego jabłka
garść świeżej, drobnej żurawiny
odrobina masła lub margaryny

Wykonanie:

W misce wymieszać płatki, otręby, proszek do pieczenia, przyprawy, orzechy i rodzynki. Połączyć z składnikami płynnymi, dodać żurawinę i pokrojone jabłko, dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Można jeszcze dać coś na wierzch - u mnie jabłko, żurawina i migdały, posypałam też brązowym cukrem. Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.


Źródło - Lekko i Zdrowo

2 komentarze:

  1. Wpadłam tu przed chwilą i już bardzo mi się u Ciebie podoba:)
    Już czuję smak tej owsianki zapiekanej, nie omieszkam jej zrobić w najbliższym czasie:)
    Zapisuję Twój blog do stałego zaglądania:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sowa_nie_sowa -> miło nam! Serdecznie witamy w Owsiankowie! Zapraszamy do owsiankowej uczty i owsiankowania wraz z nami! ;DD

    Pozdrawiamy,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...