3 listopada 2011

Jesienna owsianka zapiekana

Składniki (2 porcje):

2/3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki otrębów pszennych
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
1/5 łyżeczki kardamonu
1/4 szklanki posiekanych migdałów
2 łyżki drobnych rodzynek
1/2 szklanki puree (przecieru) z dyni
1/4 szklanki mleka
duże jajko
2 łyżki miodu
1/2 niewielkiego jabłka
garść świeżej, drobnej żurawiny
odrobina masła lub margaryny

Wykonanie:

W misce wymieszać płatki, otręby, proszek do pieczenia, przyprawy, orzechy i rodzynki. Połączyć z składnikami płynnymi, dodać żurawinę i pokrojone jabłko, dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Można jeszcze dać coś na wierzch - u mnie jabłko, żurawina i migdały, posypałam też brązowym cukrem. Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.


Źródło - Lekko i Zdrowo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.