1 listopada 2011

Jesienne batoniki owsiane z malinami i jabłkami

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2/3 szklanki cukru brązowego (może być biały)
duża szczypta soli
1,5 szklanki mleka
2 jajka
łyżeczka cynamonu
2 garście łuskanych ziaren słonecznika
3 garście rodzynek
4 garście grubo posiekanych orzechów włoskich
4 garście malin
1 duże jabłko (lub 2, w zależności od powierzchni blaszki)

Wykonanie:

Mleko podgrzać. Jajka roztrzepać, dodać do mleka, wymieszać. Płatki, cynamon, cukier, sól wymieszać w drugim naczyniu. Zalać mlekiem z jajkami i odstawić na chwilę, aby płatki nasiąknęły płynem. Dodać słonecznik, rodzynki i orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Ułożyć maliny i na nie jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C przez ok. godzinę.


Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.