wtorek, 1 listopada 2011

Jesienne batoniki owsiane z malinami i jabłkami

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2/3 szklanki cukru brązowego (może być biały)
duża szczypta soli
1,5 szklanki mleka
2 jajka
łyżeczka cynamonu
2 garście łuskanych ziaren słonecznika
3 garście rodzynek
4 garście grubo posiekanych orzechów włoskich
4 garście malin
1 duże jabłko (lub 2, w zależności od powierzchni blaszki)

Wykonanie:

Mleko podgrzać. Jajka roztrzepać, dodać do mleka, wymieszać. Płatki, cynamon, cukier, sól wymieszać w drugim naczyniu. Zalać mlekiem z jajkami i odstawić na chwilę, aby płatki nasiąknęły płynem. Dodać słonecznik, rodzynki i orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Ułożyć maliny i na nie jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C przez ok. godzinę.


Źródło - Słodkie Inspiracje

4 komentarze:

  1. boskie!!!
    zrobię takie BATONIKI!!!
    czy można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się! Takie batoniki są na pewno bardziej wartościowe od tych sklepowych. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, wspaniałe batoniki :) jaknajbardziej dołączę do owsianych przepisów, będzie motywacja, by przygotować ich więcej ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Linka -> super! To potem powiedz, jak wyszły :]
    A czy się nadają do dłuższego przechowania? Hmm...
    Co prawda my jeszcze sami nie próbowaliśmy tego przepisu... ale że zawiera świeże owoce, to pewnie że wypieczone batoniki by sobie mogły w chłodku poleżeć kilka dni (?)
    Trzeba spytać autorkę ;)

    Shaday -> pewnikiem! I, co też ważne, o wiele wiele smaczniejsze! ;]

    Vanilla -> Hurrrra~~! Dziękujemy i serdecznie witamy w gronie Owsiankowiczów! :DD

    Pozdrawiamy wszystkich,
    OWS

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...