19 listopada 2011

Kotleciki owsiano-słonecznikowe


Składniki:

300g suchych płatków owsianych
200g słonecznika
3 pieczarki
1 nieduża cebula
3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
ew. bułka tarta (dałam ok 5 łyżek)
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki słonecznika
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, asafetyda (niekoniecznie), majeranek,
panierka do kotletów np. bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:

Płatki owiane i słonecznik (2 pierwsze pozycje) płuczemy na sitku, zalewamy je razem wrzątkiem, trochę ponad ich wysokość, przykrywamy do napęcznienia na ok 10-15 minut. Jeśli po tym czasie nie została wchłonięta cała woda to ją odlewamy.
Napęczniałe płatki ze słonecznikiem miksujemy blenderem ręcznym (żyrafą), na gładką masę, dodajemy do nich starte na grubej tarce pieczarki, drobno posiekaną cebulę, natkę, siemię, słonecznik i płatki. Mieszamy, przyprawiamy. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodajemy po trochu bułkę tartą (ale też nie za dużo, kleić się i tak trochę będą). Formujemy kotlety lub "hamburgery" obtaczamy w panierce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto - brązowy kolor.

Źródło - Co By Tu Na Obiad
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.