19 listopada 2011

Kotleciki z białej kapusty z płatkami owsianymi


Składniki (na ok15 sztuk):

800g kapusty białej
4 łyżki płatków owsianych
bułka tarta
1-2 łyżki siemienia lnianego
cebula
koperek
sól, pieprz, pieprz ziołowy
1 łyżeczka chrzanu
olej

Wykonanie:

Kapustę ugotować, zostawić na sitku żeby odciekła woda i kapusta trochę ostygła. Później przekładamy ją do miski, dodajemy płatki owsiane, miksujemy ją ręcznym blenderem lub przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy pokrojony koperek, cebulę i siemię (ja miałam zmielone), chrzan, przyprawiamy. Na koniec wsypujemy po trochu bułki tartej aż do uzyskania pożądanej konsystencji (takiej by udało się formować kotlety). Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni, delikatnie przekładając na drugą stronę bo są raczej miękkie.


Źródło - Co By Tu Na Obiad
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.