1 listopada 2011

Pod owsianą kruszonką muffinki jagodowe

Składniki (na 12 sztuk):

280g mąki pszennej
łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
115g cukru pudru
2 jajka
300g kefiru
85g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
12 łyżek jagód

Kruszonka

110g płatków owsianych (błyskawicznych)
40g mąki krupczatki
70g masła
50g cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać.
Mąkę wymieszać w jednej misce w proszkiem, solą i cukrem. Jajka roztrzepać w drugim naczyniu, dodać kefir, masło i ekstrakt. Zawartość obu misek połączyć szybko i niedbale, tak aby były grudki. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych, do każdej nałożyć po łyżce jagód. Posypać kruszonką, piec w temp. 200 st. C przez 20min.

Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.