3 listopada 2011

Owsiana granola migdałowo-miodowa z żurawiną

Składniki:

225g płatków owsianych
60g pestek słonecznika
60g nasion białego sezamu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
150 g miodu (dodałam 30g więcej)
50g miałkiego jasnego cukru trzcinowego (pominęłam)
60g całych migdałów
szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego (15ml)
150g suszonej żurawiny

Wykonanie:

Jeśli miód jest skrystalizowany - rozpuścić go na małym ogniu, delikatnie podgrzewając. Włożyć do miski wszystkie składniki oprócz żurawiny, wymieszać dokładnie. Wyłożyć mieszankę na blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170st.C przez 40-50 minut, co 15 minut ją odwracając (trzeba po prostu przemieszać). Gotowa granola jest sucha (nie lepka) i zezłocona. Do wystudzonej mieszanki dodać żurawinę, wymieszać. Przełożyć do hermetycznego pojemnika i trzymać w suchym miejscu.

Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.