16 listopada 2011

Owsiana granola orzechowo-migdałowa

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
1/2 szklanki orzechów laskowych (obranych,blanszowanych i posiekanych)
1/2 szklanki migdałów (obranych i posiekanych)
1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego (użyłam jasnego)
2/3 szklanki syropu klonowego (musiałam dołożyć 2 łyżki miodu, bo syrop nagle się skończył)
2 łyżki oleju
szczypta soli

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać.
2. Wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Piec około 30 minut w temperaturze 150 stopni, należy mieszać co jakiś czas. Proszę uważać na musli, gdyż strasznie szybko może się spalić, w jednej minucie myślimy chwilka, a w drugiej już trochę zbyt spieczone..;)
4. Wystudzić i przełożyć do słoiczka z zamknięciem, aby nie wietrzał. Jeśli masa się sklei razem, wystarczy ją połamać, lub umieścić w woreczku i potłuc młotkiem.

Smacznego ! :)


Źródło - Kuchnia Smakoszy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.