1 listopada 2011

Owsiana krajanka malinowa

Składniki (ok.8 kawałków):

szklanka mąki pełnoziarnistej
szklanka płatków owsianych
110g miękkiego masła
1/3 szklanki brązowego cukru (u mnie pół na pół muscovado i demerara)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dżem malinowy (tyle, by cienką warstwą pokryć cały spód)
200g malin

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz dżemu i malin dokładnie wymieszać (można mikserem). Połowę mieszanki wyłożyć na spód niedużego naczynia żaroodpornego lub formy (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką. Wyłożyć równomiernie dżem, potem maliny, a na wierzch resztę mieszaniny. Piec ok.20 minut w 180 st. C. Wystudzić, pokroić na prostokąty.

Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.