12 listopada 2011

Owsiane batoniki kawowo-bananowe


Składniki (3-4 sztuki):

5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka otrąb
1 łyżka mleka
1 łyżka wody
1 mały banan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
opcjonalnie: miód lub cukier do smaku
odrobina oleju
popping amarantusowy do dekoracji

Wykonanie:

Banana rozgniatam widelcem. Do szklanki wlewam wodę i mleko oraz podgrzewam przez kilka sekund w mikrofalówce. Następnie rozpuszczam w mleko-wodzie łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i dodaję do banana. Mieszam dokładnie. Dodaję płatki, otręby i proszek do pieczenia oraz ponownie mieszam. Przekładam do lekko natłuszcoznego formy do pieczenia (użyłam keksówki) i dekoruję odrobiną poppingu.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę przez 20-25 minut.
Po wyciągnięciu kroję na kawałki. Smacznego :).

Źródło - Emma Gotuje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.