wtorek, 22 listopada 2011

Owsiane batoniki z rodzynkami

Składniki (na blaszkę 20x20 cm):

170g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 jajko
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego cynamonu
1 szklanka mąki pszennej, przesianej
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka rodzynek

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, cukier, sól i cynamon, zmiksować. Wsypać płatki owsiane i mąkę, wymieszać. Dodać rodzynki i połączyć.
Przełożyć masę do blaszki, równo rozłożyć i docisnąć do dna. Piec przez 25-30 minut, lub do momentu, kiedy wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć, odstawić na 10 minut, po czym pokroić na 16 kwadratów. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do trzech dni (choć to jest trudne, by tyle batoniki przetrwały ;)).

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...