1 listopada 2011

Owsiane ciasteczka cynamonowo-imbirowe

Składniki (na ok.12 sztuk):

60g margaryny
1/3-1/2 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mąki pszennej typ 2000
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
1,5 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki rodzynek *
3 łyżeczki siemienia lnianego
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
10g świeżego imbiru, obranego i startego na tarce jarzynowej, na małych oczkach

Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą, brązowawą masę. Dodać jajko, zmiksować. Mąkę wymieszać z solą i cynamonem, porcjami dodawać do masy maślano-jajecznej, cały czas miksując i wmieszać płatki owsiane. Odstawić mikser, dodać rodzynki, siemię, orzechy i imbir, wymieszać dużą łyżką. Z masy lepić kuleczki, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C przez 15min.

* z braku rodzynek można dodać też żurawinę, tak jak ja zrobiłam to tym razem

Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.