16 listopada 2011

Owsiane ciasteczka czekoladowe III


Składniki:

115g miękkiego masła
60g jasnego cukru muscovado
1 jajko
75g mąki pszennej
25g kakao
0,5 łyżeczki sody
115g płatków owsianych
5-6 łyżek nutelli

Wykonanie:

1. Masło ubić mikserem z cukrem, aż masa będzie kremowa. Dodać jajko, mąkę, kakao, sodę, płatki owsiane i dobrze wymieszać (najlepiej ręcznie).
2. Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać w dużych odstępach na wysmarowanej blaszce lub wyłożonej pergaminem, lekko spłaszczając.
3. W każdej kulce kciukiem lub końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienie. Ja robiłam to kciukiem, jednak należy uważać, ponieważ podczas pieczenia ciastka te dosyć dobrze rosną i nasze dziurki mogą zarosnąć ! :)
4. Piec w temperaturze ok. 180 stopni, około 10minut. Studzić na kratce. Po wystygnięciu nakładać szprycą lub łyżką do dziurek nutellę.

Smacznego ! :)


Źródło - Kuchnia Smakoszy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.