12 listopada 2011

Owsiane ciasteczka jabłkowe Marthy Steward

Składniki (ok.30 sztuk):

4 łyżki rozpuszczonego masła
1 szklanka jasnego brązowego
cukru
1 duże jajko
1 jabłko, zmiksowane
1,5 szklanki płatków owsianych
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka rodzynek

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło utrzeć z cukrem mikserem. Dodać jajko, utrzeć. Dodać jabłka i wymieszać. Wsypać płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wsypać rodzynki, wymieszać
Używając łyżki do nakładania lodów (lub zwyczajnie ręką) wykładać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec, aż staną się złote - 13-15 minut. Wyjąć i odczekać pięć minut. Po tym czasie delikatnie przełożyć ciasteczka na kratkę i tam studzić do końca. Ciasteczka zesztywnieją jak ostygną.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.