sobota, 26 listopada 2011

Owsiane ciasteczka kakaowe z bakaliami


Składniki:

150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g miękkiej margaryn
60g cukru pudru
70g brązowego cukru
1 całe jajko
2 łyżki granulowanego mleka w proszku
1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
cukier wanilinowy
180g płatków owsianych
50g słupków migdałowych
3 czubate łyżeczki kakao naturalnego
50-60g bakalii (orzechy, rodzynki, kandyzowane wiśnie)

Wykonanie:

1. Kasię wkładamy do miski, dodajemy cukier puder, brązowy cukier, cukier wanilinowy oraz aromat i miksujemy na szybkich obrotach. Dodajemy jajko, miksujemy.

2. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, kakao oraz resztę składników i mieszamy.

3. Mąkę wsypujemy do masy cukrowej i mieszamy (można mikserem) do połączenia się składników. Zagniatamy rękami na gęstą masę.

4. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy małe kulki i lekko je spłaszczając, układamy na blasze.

5. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. W ten sposób studzimy ciasteczka przez około pół godziny. Kiedy z wierzchu stwardnieją, możemy blachę wyjąć.


Źródło - Kulinarnie

2 komentarze:

  1. można sobie pochrupać przy kawce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejny przepis wędruje do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...