26 listopada 2011

Owsiane kamyki


Składniki:

2 szklanki i troszkę płatków owsianych
1/4 szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
torebka cukru wanilinowego
pół szklanki mąki pszennej
niecałe pół szklanki roztopionego masła
szczypta soli
pół szklanki rodzynek
1/4 szklanki słupków z migdałów
1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
2 jajka
2 czubate łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

1. Płatki owsiane wsypujemy na patelni i prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy lekko zmienią kolor i zaczną intensywniej pachnieć, wyłączamy gaz.

2. Do miski wsypujemy cukier (biały, brązowy i wanilinowy), dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy. Dosypujemy płatki i mieszamy.

3. Do suchych składników dolewamy aromat, masło, dodajemy migdały, rodzynki i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie łyżką, aż powstanie gęsta masa.

4. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Źródło - Kulinarnie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.