1 listopada 2011

Owsiane krakersy razowe

Składniki (na 2 blachy):

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru demerara
1/2 łyżeczki soli
60g masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Płatki wsypać do miski, wlać mleko, ekstrakt, dodać rozpuszczone masło, mąkę, cukier i sól. Wyrabiać, aż powstanie jednolite ciasto. Rozwałkować cienko ciasto, delikatnie podsypując mąką i wykrawać ulubione kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (urosną tylko trochę) i piec przez ok.15min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C

* krakersy w wersji wytrawnej możemy posmarować jajkiem i posypać np. ziołami, makiem, sezamem, startym serem, etc.


Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.