środa, 16 listopada 2011

Owsiane muffiny czekoladowo-orzechowe

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
3 dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione
2/3 szklanki cukru
40ml oleju
1 szklanka mleka
1 duże jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
100g gorzkiej czekolady, posiekanej
120g posiekanych orzechów pekan lub włoskich

Wykonanie:

1. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao.
2. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, rozgniecione banany, mleko. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać, dodając na koniec posiekaną czekoladę i orzechy.
3. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować lekko masełkiem.
4. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.

Smacznego ! :)

Źródło - Kuchnia Smakoszy

1 komentarz:

  1. Wyglądają na pyszne - wilgotne, a jednocześnie takie wyrośnięte. Do spróbowania! ;)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...