wtorek, 22 listopada 2011

Owsiane scones kokosowe


Składniki (4 duże sztuki):

150g mąki owsianej (może być ze zblendowanych płatków)
100g mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypywania
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
mała miseczka wypestkowanych i drobno pokrojonych owoców dzikiej róży lub rodzynek, żurawiny (opcja)
4 łyżki wiórków kokosowych + do posypania
białko jaja + maślanka (200ml)
2 łyżki syropu z agawy
żółtko roztrzepane z mlekiem do posmarowania

Wykonanie:

W dużej misce łączymy suche składniki. Do dzbanka z miarką wbijamy białko, dopełniamy maślanką do 200ml i dolewamy syrop z agawy, mieszamy. Dolewamy mokre składniki do suchych. Mieszamy. Wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy podsypując mąką. Formujemy dość gruby, okrągły placek, spłaszczamy go lekko rękami. Kroimy na cztery części i układamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy najpierw w 230 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 i pieczemy jeszcze 5-7 minut.
Najlepiej jeść je ciepłe przełożone ulubionymi dodatkami (u mnie dzisiaj z masłem orzechowym i plasterkami jabłka).
Smacznego!


Źródło - Kulinarne Igraszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...