19 listopada 2011

Owsiany żurek z grzybami i wędzonym tofu


>zakwas (robimy co najmniej na 3 dni przed gotowaniem zupy) - składniki:
100g płatków owsianych
1 litry wody
1 łyżka mąki pszennej
1 ząbek czosnku

Wsypujemy do szklanego słoika płatki, dodajemy mąkę i czosnek, zalewamy ciepłą wodą. Słoik zostawiamy uchylony, odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy, zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki. Im dłużej jest przechowywany, tym robi się bardziej kwaśny.

>Żur - składniki:
zakwas
woda
1 opakowanie tofu wędzonego
kilka ziemniaków
cebula
2 ząbki czosnku
grzyby mrożone lub suszone
majeranek
sól, pieprz
olej

Gotujemy wodę w garnku (pamiętając że dolejemy jeszcze innego płynu - zakwasu) z grzybami (jeśli suszonymi, trzeba je wcześniej namoczyć, wodę można wykorzystać do zupy), do ich miękkości. Jeśli grzyby już dochodzą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane ząbki czosnku. Tofu kroimy w kostkę, smażymy do zrumienienia, zdejmujemy z patelni, smażymy na niej pokrojoną cebulę. Dodajemy tofu i cebulę do gotującej się zupy. W międzyczasie przecieramy zakwas przez sitko. Jeśli już wszystkie składniki są miękkie wlewamy do zupy przecedzony zakwas, próbując co jakiś czas czy jest wystarczająco kwaśna. Świeży żur nie jest jeszcze bardzo kwaśny więc potrzeba będzie go więcej niż starszego. Dodajemy do zupy dużo majeranku, przyprawiamy solą i pieprzem. Amatorzy śmietany mogą jeszcze zaprawić nią zupę.

Źródło - Co By Tu Na Obiad
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.