12 listopada 2011

Zielona owsianka z bazylią i pomidorem


Składniki (1 porcja):

6 łyżek płatków owsianych
łyżka otrąb
1,5-2 szklanki mleka
garść listków bazylii
garść orzechów włoskich
garść pomidorków koktajlowych
łyżeczka siemienia lnianego
szczypta soli

Wykonanie:

Listki bazylii siekam drobno i zalewam połową szklanki mleka. Odstawiam na kilka minut.
W międzyczasie zagotowuję resztę mleka w garnuszku i doprowadzam do wrzenia. Dodaję płatki, otręby oraz szczyptę soli i gotuję przez około 10 minut.
Mleko z namoczonymi listkami mięty miksuję blenderem i dodaję do garnuszka z owsianką. Gotuję jeszcze chwilę i ściągam z gazu.
Orzechy włoskie prażę na suchej patelni, a pomidorki koktajlowe kroję na pół. Dodaję wraz z siemieniem lnianym do owsianki, przekładam do miseczki i jem gorące.

Źródło - Emma Gotuje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.