14 grudnia 2011

Owsiana granola opalona - wg Sophie Dahl


Składniki (ok.4-6 porcji):

olej do wysmarowania blachy (użyłam oliwy z oliwek)
200g błyskawicznych płatków owsianych
70g pestek dyni
50g płatków migdałowych
50g wiórków kokosowych
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
160g miodu lub syropu z agawy (u mnie miód)
2 łyżki soku jabłkowego
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
100g posiekanych suszonych moreli

Wykonanie:

Natłuszczamy dużą blachę olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy płatki owsiane, pestki dyni, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. W drugiej misce łączymy resztę składników oprócz moreli. Sypkie składniki wsypujemy do płynnych i mieszamy wszystko razem.
Rozprowadzamy mieszaninę na blaszce równomiernie i pieczemy przez 40 minut, stale zaglądając do granoli. Kiedy się zrumieni to musimy przemieszać ja łopatką lub drewniana łyżką, żeby się zrumieniła ze wszystkich stron.
Wyjmujemy granolę z piekarnika, studzimy i dodajemy posiekane morele.
Przechowujemy w hermetycznym pojemniku. podajemy z mlekiem, jogurtem lub jemy jako przekąskę;)

Smacznego;)


Źródło - During the Free Time
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.