26 grudnia 2011

Owsiane ciasteczka bakaliowe


Składniki:

2 szklanki płatków owsianych górskich
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki roztopionego masła
pół szklanki miodu
szklanka bakalii, lubię: żurawinę, rodzynki, wszelkiego rodzaju pestki, orzechy laskowe, włoskie, płatki migdałowe, płatki kokosowe, chipsy bananowe, suszone jabłka, śliwki,wiśnie, morele, figi, kandyzowaną skórkę cytrynową
2 jajka
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)

Wykonanie:

W dużej misce łączymy wszystkie składniki, odstawiamy na 20 minut (to sprawi, że płatki owsiane troszkę napęcznieją i masa będzie się lepiej formować).
Piekarnik nagrzewamy do 160st.C, zwilżamy dłonie, formujemy kuleczki i układamy je na blaszce do pieczenia w 3cm odstępach od siebie, pieczemy na złoty kolor przez ok.14min.
Smacznego!

Źródło - Waniliowa Chmurka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.