poniedziałek, 19 grudnia 2011

Owsiane ciasteczka bez pieczenia

Składniki:

125g margaryny
8 łyżek mleka
1 szklanka cukru
3 kopiaste łyżki kakao
3 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych; można część zastąpić np. rodzynkami czy wiórkami kokosowymi)

Wykonanie:

Margarynę, mleko, cukier i kakao umieścić w garnuszku i gotować na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Zestawić z ognia, dodać płatki owsiane i szybko mieszać. Uwaga! Masa gęstnieje bardzo szybko. Wykładać porcję łyżką na pergamin i pozostawić do stężenia. Kiedy przestygną - formować kulki. Smacznego! :)

Źródło - Słodkie Inspiracje

4 komentarze:

  1. Słodkości :)

    Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czegoś w tym przepisie brakuje... Podwoiłam proporcje wszystkich składników... Wyszła mi słodka papka, której nie dało się uformować... By uratować sytuację tą słodką papkę umieściłam w salaterkach - można jeść łyżką...

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy -> jesteś pewna, że ilości były prawidłowe? Patrząc na przepis, to tylko 8 łyżek płynu na 3 szklanki płatków (zakładamy, że chodzi o szklankę 250ml) + margaryna, która powinna wszystko związać po przestygnięciu masy... już na pewno po lekkim schłodzeniu...
    OWS obiecuje przetestować ten przepis najszybciej jak się da :)

    Z owsianym pozdrowieniem,
    OWS

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie jakos wszystko sie takie luzne i elastyczne zrobilo. Wszystko zgodnie z przepisem. Wsadzam do lodowy i niech sie dzieje :-)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...