2 grudnia 2011

Owsiane ciasteczka z białą czekoladą


Składniki:

2,5 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
torebka cukru wanilinowego
pół szklanki mąki pszennej
3 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
3 jajka
2 czubate łyżki ciemnego kakao
ok. 160g białej czekolady

Wykonanie:

1. Płatki owsiane wsypujemy na patelnię i prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy się zrumienią i zaczną intensywniej pachnieć, wyłączamy gaz.

2. Do miski wsypujemy cukier (biały, brązowy i wanilinowy), dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy. Dosypujemy płatki i mieszamy.

3. Do suchych składników dolewamy aromat, masło, dodajemy posiekaną lub pokruszoną czekoladę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie łyżką, aż powstanie gęsta masa.

4. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.


Źródło - Kulinarnie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.