poniedziałek, 26 grudnia 2011

Owsiane ciasteczka z pestkami dyni i ziarnem słonecznika


Składniki (ok.24 sztuki):

1 szkl płatków owsianych
1 szkl zwykłej mąki pszennej
1 szkl mąki pszennej razowej
2 jajka
½ szkl cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
ok. ½ szkl pestek słonecznika
ok. ½ szkl pestek dyni

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dużą blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową.
W misce wymieszaj ze sobą płatki, mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon. Wbij 2 żółtka i wymieszaj rękoma, aż składniki się połączą. Dodaj masło pokrojone na kawałki, wyrób rękoma, aż masa będzie w miarę jednorodna. Powinna lepić się do rąk, jeżeli nie dasz jednak rady uformować z ciasta kuleczek, wstaw miskę na ok. 20 minut do lodówki.
Nabieraj ciasto łyżką i ręką formuj niezbyt kształtne placuszki. Kładź na blachę w odległości 3cm od siebie.
Wstaw do piekarnika na 20-25 minut, aż będą złote z wierzchu.
W czasie pieczenia wrzuć nasiona na patelnię i upraż na średnim ogniu na złoty kolor. Zdejmij szybko z patelni i wysyp np. na papierowy ręcznik.
Wyjmij ciastka z piekarnika, każde z nich smaruj z wierchu białkiem jajka i posyp uprażonymi pestkami. ważne jest, by robić to po kolei, tj. smarujesz ciastko, posypujesz, smarujesz następne, posypujesz…
Wstaw ciastka jeszcze na 3 minuty do piekarnika.
Smacznego:)


Źródło - Yummy&Tasty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...