26 grudnia 2011

Owsiane ciasto marchewkowo-bananowe


Składniki (forma 28x15 cm):

1 szkl płatków owsianych błyskawicznych
¾ szkl mąki razowej
2½ łyżeczki proszku do pieczenia
1½ łyżeczki cynamonu
¾ łyżeczki soli morskiej
3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione na papkę
3 średnie marchewki, starte na drobnej tarce
110g roztopionego masła
¾ szkl grubo posiekanych orzechów włoskich
½ szkl daktyli, posiekanych
½ szkl jogurtu greckiego
2 jajka

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Formę wyłóż papierem.
W misce wymieszaj mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cynamon, sól i orzechy.
W drugiej misce wymieszaj marchewki z bananami. Dodaj daktyle i masło, wymieszaj.
Masę marchewkową wymieszaj z mąką, jogurtem i jajkami.
Przelej do formy i piecz 60 minut.
Wyjmij i zostaw do wystygnięcia.
Smacznego:)

Źródło -
Yummy&Tasty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.