czwartek, 15 grudnia 2011

Owsiane scones żurawinowe; razowe


Składniki na jedną porcję (2 sztuki):

60g mąki (u mnie pszenna razowa)
1,5 łyżki płatków owsianych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
1 łyżka miękkiego masła
garstka suszonej żurawiny
szczypta soli
odrobina otartej skórki z cytryny
ok. 1/6 szklanki mleka
białko jaja

Wykonanie:

W dużej misce mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaję masło i, używając dwóch noży, siekam je na drobne kawałki. Następnie dodaję płatki owsiane, żurawinę i skórkę z cytryny. Ponownie mieszam i dodaję mleko (nie całość; lałam prosto z kartonu, ciągle mieszając, aż ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję).
Przekładam na stolnicę i wyrabiam elastyczne ciasto. Dzielę na dwie części i formuję płaskie bułeczki. Ja wolę większe, ale płaskie, więc jeśli wolicie, aby były wyższe, to nie spłaszczajcie ich tak bardzo.
Scones przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piekę przez 15-18 minut, aż się zrumienią. Można dla pewności sprawdzić je metodą suchego patyczka.
Podałam z serkiem wiejskim i brzoskwinią.


Źródło - Emma Gotuje

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...