15 grudnia 2011

Owsiano-żytnia granola z ryżem preparowanym i masłem orzechowym


Składniki:

1,5 szklanki dowolnych płatków zbożowych (u mnie mieszanka owsianych i 
żytnich)
szklanka ryżu preparowanego
3 łyżki otrąb (użyłam żytnich)
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu
6 łyżek masła orzechowego
1/3 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

W jednej misce mieszam płynne składniki (olej, miód, masło orzechowe i wodę) oraz sól. W drugiem misce łączę płatki, ryż oraz otręby. Dodaję masę orzechową, dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę przez 30-40 minut, często mieszając.
Po upieczeniu dokładnie studzę granolę i przechowuję w szczelnym pojemniku.



Źródło - Emma Gotuje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.