poniedziałek, 26 grudnia 2011

Owsiano-żytnie musli domowe


składniki:

1 szkl płatków owsianych górskich
1 szkl płatków żytnich
⅓ szkl otrębów pszennych
⅓ szkl sezamu
⅓ szkl siemienia lnianego
½ łyżki cynamonu
¼ łyżki imbiru w proszku
garść migdałów, posiekanych
garść orzechów laskowych, posiekanych
olej do pryskania patelni

Wykonanie:

Dużą patelnię spryskaj olejem (lub natłuść używając ręcznika papierowego). Rozgrzej ją i trzymaj na średnim ogniu. Posyp ją cynamonem i imbirem, dodaj płatki i otręby i wymieszaj energicznie potrząsając patelnią. Przełóż do sporego pojemnika próżniowego.

Na tej samej patelni upraż migdały i orzechy, po czym przełóż je do płatków.

Również na tej patelni upraż sezam i siemię lniane (zalecam robić to pod przykryciem, bo siemię “strzela”). przełóż je do płatków.

Zamknij pojemnik i potrząsaj nim, mieszając zawartość.

Smacznego :)

Źródło - Yummy&Tasty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...