sobota, 7 stycznia 2012

Owsiana granola - chrupiące musli


Składniki :

5 łyżek miodu
2 łyżki oleju
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki cynamonu
po 1/4 szklanki migdałów, wiórków kokosowych, pestek dyni, ziaren słonecznika, orzeszków ziemnych
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Wykonanie:

W rondelku podgrzać olej z miodem, odstawić do przestygnięcia. W dużej misce wymieszać pozostałe składniki (oprócz żurawiny), dodaj olej z miodem i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę do pieczenia posmaruj cienko olejem i rozłóż równą warstwą mieszankę. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160st.C na 10min. Wyjmij, wymieszaj, piecz jeszcze 15min, aż granola będzie złota i chrupiąca. Odstaw do wystygnięcia, dodaj żurawinę i wymieszaj. Podawaj z jogurtem lub mlekiem.

Źródło - Taniec Smaków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...