13 stycznia 2012

Owsiana granola czekoladowo-bananowa


Składniki:

2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki kokosu
3 łyżki kakao, prawdziwego, dobrej jakości
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki orzechów laskowych, z grubsza posiekanych
4 łyżki miodu, rozpuszczonego
3 łyżki oleju
1 szklanka suszonych bananów
60g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy płatki, kokos, kakao, cynamon i orzechy. Miód mieszamy z olejem i łączymy z suchymi składnikami, dokładnie mieszając, można rękami. Wszystko wysypujemy na blachę, posmarowaną cienko olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150st.C.
Pieczemy 30 minut, co 10 minut mieszamy całość szpatułką.
Banany wsypujemy do lnianego woreczka i uderzamy delikatnie tłuczkiem, najlepiej na podłodze. Czekoladę siekamy na małe kawałki, najlepiej takie jak lubimy. Do wystudzonej granoli dodajemy banany i czekoladę. Mieszamy i przekładamy do słoja.


Źródło - Taniec Smaków
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.