13 stycznia 2012

Owsiana granola domowa

Składniki (duży słój, i jeszcze trochę ;-)):

200g płatków owsianych
70g nerkowców
75g rodzynek
45g pestek dyni
45g sezamu
45g nasion słonecznika
4 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju

Wykonanie:

W misce wymieszać olej, syrop klonowy i miód. Wsypać do niej pozostałe składniki (oprócz orzechów i rodzynek) i wszystko dobrze połączyć. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równo rozprowadzić. Piec w 150 stopniach, przez około godzinę (ja piekłam ok 50 minut; do zarumienienia płatków) mieszając co 15-20 minut. Na jakieś 15 minut przed końcem pieczenia dodać nerkowce, a później rodzynki. Odstawić do wystygnięcia, dopiero wtedy podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do słoika.

Źródło - Soul Cakes
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.