13 stycznia 2012

Owsiana granola Orient Express


Składniki:

3 szklanki płatków owsianych, na pół zwykłych i górskich
1 szklanka kokosu
100g nasion słonecznika
80g migdałów, z grubsza posiekanych
4 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka imbiru w proszku, z czubkiem
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2/3 szklanki suszonych śliwek
100g rodzynek
4 suszone figi

Wykonanie:

Jeśli miód jest w stanie stałym to podgrzać, aż się rozpuści i wymieszać z oliwą. Suche składniki, oprócz owoców, dokładnie wymieszać z płynnymi w dużej misce. Dużą blachę przesmarować oliwą i wyłożyć równomiernie mieszankę. Piec w temp. 150st.C, przez 30min, co 10min wyciągać i przemieszać szpatułką.
Upieczoną granolę wystudzić. Dodać pokrojone w kosteczkę śliwki i figi oraz rodzynki.


Źródło - Taniec Smaków
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.