sobota, 7 stycznia 2012

Owsiana granola piernikowa na bogato

Składniki (2 średnie słoiki)

2 szklanki płatków owsianych (dałam 1 górskich, 1 zwykłych)
1/2 szklanki kokosu
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki orzeszków ziemnych
1/2 szklanki mieszanki orzechów (migdały, nerkowce, laskowe) z grubsza posiekanych
2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonej moreli, posiekanej w małą kostkę
5 łyżek miodu
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Miód rozpuścić w rondelku lub mikrofali i zmieszać z olejem. Wszystkie suche składniki, oprócz żurawiny i moreli, zmieszać w dużej misce, dolać miód z olejem i dobrze wymieszać. Dużą blachę posmarować cienko olejem i wsypać do niej mieszankę. Piec 30 minut w temp. 150st.C, co 10 minut mieszając łopatką całą zawartość, żeby się równomiernie przypiekło. Granola powinna być zrumieniona, ale nie przypalona. Wyjąć, ostudzić i dodać do niej żurawinę i morele (można dodać do lekko ciepłej, wtedy owoce się fajnie, lekko zeschną). Wymieszać i przełożyć do słoja.


Źródło - Taniec Smaków

1 komentarz:

  1. mogłabym zaczynac każde niemal śniadanie od takiej słodkiej granoli.

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...