sobota, 7 stycznia 2012

Owsiana granola z masłem orzechowym

Składniki (duży słój):

1 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki orzeszków ziemnych
1/2 szklanki innych orzechów (migdały, nerkowce, laskowe)
1/2 szklanki pestek dyni
2 duże czubate łyżki masła orzechowego
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1/2 szklanki suszonej żurawiny
7 suszonych morel, drobno pokrojonych w kostkę

Wykonanie:

W dużej misce zmieszać płatki owsiane zwykłe, kokos, orzechy i pestki dyni. W małej misce zmieszać masło orzechowe, miód i olej. Podgrzać w mikrofali, żeby składniki były płynne i wymieszać do połączenia się ich.
Wlać do suchych składników i dokładnie zmieszać. Wysypać na posmarowaną cienko olejem blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 16st.C. Po 15 minutach pieczenia wyjąć, dobrze przemieszać szpatułką i piec jeszcze 10 minut, na złoty kolor. Po tym czasie mieszankę dobrze wystudzić, a później dosypać żurawinę i morele.


Źródło - Taniec Smaków

5 komentarzy:

  1. bardzo smakowite połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam owsiankę!! zapisuje twój przepis i jutro kupuje składniki!!! bardzo fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm z masłem orzechowym? Brzmi jak coś dla mnie! Koniecznie muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy maslo orzechowe ma byc "normalne" czy typ crunchy? Zapewne nie ma to wiekszego znaczenia, ale zastanawiam sie, ktore bylo uzyte w tym konkretnym przepisie... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...