7 stycznia 2012

Owsiana granola z masłem orzechowym

Składniki (duży słój):

1 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki orzeszków ziemnych
1/2 szklanki innych orzechów (migdały, nerkowce, laskowe)
1/2 szklanki pestek dyni
2 duże czubate łyżki masła orzechowego
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1/2 szklanki suszonej żurawiny
7 suszonych morel, drobno pokrojonych w kostkę

Wykonanie:

W dużej misce zmieszać płatki owsiane zwykłe, kokos, orzechy i pestki dyni. W małej misce zmieszać masło orzechowe, miód i olej. Podgrzać w mikrofali, żeby składniki były płynne i wymieszać do połączenia się ich.
Wlać do suchych składników i dokładnie zmieszać. Wysypać na posmarowaną cienko olejem blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 16st.C. Po 15 minutach pieczenia wyjąć, dobrze przemieszać szpatułką i piec jeszcze 10 minut, na złoty kolor. Po tym czasie mieszankę dobrze wystudzić, a później dosypać żurawinę i morele.


Źródło - Taniec Smaków
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.