27 stycznia 2012

Owsiane batoniki z migdałami i morelą

Składniki:

200g płatków orkiszowych lub owsianych
100g suszonych moreli
100g migdałów, obranych lub nie, w zależności od preferencji
1 duże kwaśne jabłko (200g po obraniu), starte na dużych oczkach
80g masła
50g cukru brązowego
2 łyżki miodu gryczanego (można dodać więcej, do smaku)
cynamon
szczypta soli

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180st.C. Foremkę 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokrojone w paseczki morele wymieszać z jabłkiem, cynamonem i płatkami owsianymi/orkiszowymi. W garnku rozpuścić masło z cukrem i solą. Owoce i płatki dodać do masła, dobrze wymieszać i chwilę podgrzewać razem. Wlać miód i jeszcze kilka minut gotować. Na koniec migdały. Na blachę wyłożyć masę, ugnieść. Piec ok.30 minut. Wyjąć. Kroić dopiero, kiedy całkiem wystygnie (najlepiej zrobić dzień wcześniej). Opcjonalnie udekorować roztopioną gorzką czekoladą.


Źródło - Słodkie Inspiracje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.