7 stycznia 2012

Owsiane batony musli


Składniki:

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
250g płatków owsianych
75g wiórków kokosowych
100g suszonej żurawiny
100g suszonych owoców
(rodzynki, morele, śliwki - dodaję co akurat mam dostępne)
125g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
100g orzeszków ziemnych (ja daję solone i jest nawet lepsze)
100g migdałów (z grubsza posiekanych)

Wykonanie:

Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.
Formę o wymiarach 23x33cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno - batony będą zbyt twarde), wyrównać.
Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na batoniki.

Źródło - Taniec Smaków
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.