29 stycznia 2012

Owsiane ciasteczka waniliowe z rodzynkami


Składniki:

1/2 kg płatków owsianych
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
1 szklanka mąki
1/3 szklanki mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sodki
0,5 torebki cukru waniliowego
+ ja dodaję 3 łyżki rodzynek i 3 łyżki otrębów

Wykonanie:

1. Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na bok
2. W garnuszku rozgrzewamy margarynę z cukrem i odstawiamy,alby ostygła.
3. Do kolejnej miski dodajemy jajka, cukier, ostudzoną margarynę z cukrem, mąkę i sodkę (lub proszek). Wszystko miksujemy.
4. Zrobioną masę wlewamy do naczynia gdzie znajdują się płatki owsiane, mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.
5. Następnie nagrzewamy piekarnik na 160 stopni, wykładamy blachy papierem i wykładamy ciasteczka małą łyżeczką. Pieczemy około 15min do momentu aż się zarumienią.

PS jeśli ciastka nie są zbyt słodkie można je posypać cukrem pudrem.
Smacznego! : )


Źródło - Życie ze Smakiem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.