28 stycznia 2012

Owsiane ciasteczka z masłem orzechowym


Składniki (ok.33 sztuki):

3 szklanki płatków owsianych górskich
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można zwykłą)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru brązowego
170g masła, rozpuszczonego
2/3 szklanki masła orzechowego
2 jajka
1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych
1/2 szklanki chocolate chips (lub gorzkiej czekolady posiekanej)
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Wykonanie:

Zmieszaj płatki, mąkę, sodę i proszek. Do dużej miski włóż masło, masło orzechowe, cukier i krótko zmiksuj. Dodaj jajka i miksuj około 3min. Dodaj suchą mieszankę i miksuj na wolnych obrotach. Na koniec wsyp orzeszki, czekoladki i żurawinę, porządnie wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 180st.C. Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia. Nakładaj ciasto najlepiej łyżką do lodów i wyciskaj na papier w odstępach (ok. 2cm). Piecz 13-15min. Po wyjęciu zdejmować z blachy i dobrze ostudzić, bo ich struktura musi po upieczeniu jeszcze stwardnieć.


Źródło - Taniec smaków
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.