wtorek, 31 stycznia 2012

Owsiane ciasto pełnoziarniste z malinami i orzeszkami pinii


Składniki:

160g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g płatków owsianych
200g miękkiego masła
100g cukru brzozowego lub trzcinowego (zmieszałam pół na pół)
100g orzeszków pini
250g malin (mogą być mrożone)
łyżka aromatu waniliowego

Wykonanie:

- W naczyniu wymieszać mąkę, płatki i masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać cukier, aromat i 3/4 orzeszków piniowych. Wyrobić klejącą, grudkowatą kruszonkę
- 2/3 kruszonki wcisnąć mokrą dłonią w wyłożoną papierem kwadratową formę o boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie maliny, na nie wysypać resztę naszej kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.
- Piec w temperaturze 190ºC przez 35 - 40 minut. Wyjąć, pokroić, kiedy ciasto jeszcze ciepłe.

Źródło - Kuchnia na Plaży

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...