czwartek, 26 stycznia 2012

Owsiane kotleciki z marchwi w orzechowej panierce


Składniki (4 sztuki):

2 marchewki
1/2 cebuli
1 jajko
1 łyżka mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
2 łyżki płatków owsianych (u mnie ekspresowe)
2 łyżki oliwy z pestek winogron
garść orzechów włoskich (ok.8 sztuk)

Wykonanie:

Obraną marchew ścieramy na dużych oczkach i gotujemy w 1/2 szklanki wony aż będzie miękka, dobrze odcedzamy i odstawiamy by trochę ostygła. Cebulę drobno siekamy i smażymy aż się zeszkli na 1 łyżce oliwy. Warzywa dobrze wymieszać z płatkami, mąką i jajkiem. Z powstałej masy uformować 4 kotleciki, obtoczyć w drobno posiekanych orzechach. Smażyć z obu stron na łyżce oliwy.
Smakują świetnie w towarzystwie sałaty skropionej sokiem z cytryny i polanej miodem. Smacznego!


Źródło - Be Fit&Slim

1 komentarz:

  1. Spuper obiadek, ale świetne macie tutaj pomysły na jedzonko:)
    Aż nie mogę się doczekać kiedy będę mogła w domu to upichcić. I w sumie też nie drogie :)
    Więcej podobnych równie zdrowych przepisów możecie znaleźć na http://vivalavita.pl/

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...