26 stycznia 2012

Owsiane kotleciki z marchwi w orzechowej panierce


Składniki (4 sztuki):

2 marchewki
1/2 cebuli
1 jajko
1 łyżka mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
2 łyżki płatków owsianych (u mnie ekspresowe)
2 łyżki oliwy z pestek winogron
garść orzechów włoskich (ok.8 sztuk)

Wykonanie:

Obraną marchew ścieramy na dużych oczkach i gotujemy w 1/2 szklanki wony aż będzie miękka, dobrze odcedzamy i odstawiamy by trochę ostygła. Cebulę drobno siekamy i smażymy aż się zeszkli na 1 łyżce oliwy. Warzywa dobrze wymieszać z płatkami, mąką i jajkiem. Z powstałej masy uformować 4 kotleciki, obtoczyć w drobno posiekanych orzechach. Smażyć z obu stron na łyżce oliwy.
Smakują świetnie w towarzystwie sałaty skropionej sokiem z cytryny i polanej miodem. Smacznego!


Źródło - Be Fit&Slim
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.