wtorek, 31 stycznia 2012

Owsiane muffinki truskawkowe z czekoladą i migdałami


Składniki:

3/4 szklanki płatków owsianych
1 i 1/3 szklanki mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
szklanka maślanki
1/3 szklanki sub. cukru
1/3 szklanki oleju archaidowego lub rzepakowego
jajo rozbełtane
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki płatków/słupków migdałowych
1/3 szklanki pokrojonej na kawałeczki białej czekolady bez cukru
łyżka ekstraktu waniliowego
szklanka pokrojonych truskawek

Wykonanie:

- płatki owsiane namoczyć w maślance i odstawić
- piekarnik nastawić na 180 st C i przygotować formę do muffinów
- w średniej misce wymieszać przesianą mąkę proszek, sodę i sól, domieszać migdały i czekoladę
- w dużej misce połączyć jajo, olej, ekstrakt i cukier, dodać namoczone płatki
- suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać tylko do połączenia składników, na końcu domieszać delikatnie truskawki
- piec przez 23-25 min, po upieczeniu zostawić przez kilka minut w formie

Źródło - Kuchnia na Plaży

1 komentarz:

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...