31 stycznia 2012

Owsiane muffinki waniliowo-cynamonowe z włoskimi orzechami


Składniki:

1 szkl maślanki
3/4 szkl + 2łyżki płatków owsianych grubych
1 i 1/4 szkl mąki pełnoziarnistej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
2/3 szkl posiekanych orzechów włoskich
1/3 szkl substytutu cukru
1/3 szkl oleju
1 jajko, ubite
1 łyżeczka olejku waniliowego

Wykonanie:

- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Blachę na 12 muffinów standardowej wielkości, wyłożyć papilotkami lub natłuścić. Używam silikonowej formy wiec ten etap przeskakuje.
- W małym naczyniu wymieszać maślankę z 3/4 szklanki płatków i odstawić na 30minut do namoczenia
- W międzyczasie w średniej misce wymieszać suche składniki i dodać orzechy, w większej misce wymieszać mokre, dodać maślankę z płatkami i wymieszać
- Przesypać suche składniki do mokrych, chwile wymieszać, tylko do połączenia składników (uważać by nie mieszać za długo, bo muffiny będą twarde)
- Rozłożyć ciasto do foremek napełniając do 2/3 wysokości. Posypać pozostałymi płatkami owsianymi
- Piec około 11-15 minut do suchego patyczka, pozostawić jeszcze 5 minut w formie po czym całkowicie ostudzić
- muffiny można zamrozić po całkowitym ostygnięciu

Źródło - Kuchnia na Plaży
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.