31 stycznia 2012

Owsiane muffiny bananowo-orzechowe


Składniki:

100gr płatków owsianych (grube lub górskie)
200gr mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
60-90gr cukru trzcinowego lub substytutu cukru (użyłam 50gr ksylitolu)
4 duże banany
60gr oleju archaidowego/ słonecznikowego lub rzepakowego (oliwa z oliwek ma zbyt intensywny smak i zapach)
75-100gram posiekanych orzechów włoskich (można wykorzystać także laskowe, pekan, brazylijskie)
1 rozkłócone jajko

Wykonanie:

- rozgrzać piekarnik do 180 st. C. wyłożyć blachę na muffiny papierowymi papilotkami (warto zainwestować w formę silikonowej do której nie potrzeba papilotek ani nie wymaga smarowania tłuszczem)
- w większej misce połączyć sypkie składniki - 7 pierwszych wymienionych
- w średniej miseczce rozgnieść banany, dodać olej oraz jajko
- wlać mokre składniki do suchych, dosypać orzechy
- krótko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie powoduje ze muffiny są twarde)
- napełnić formę ciastem, piec ok 20-25min. do zarumienienia

Źródło - Kuchnia na Plaży
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.