13 stycznia 2012

Owsiane pancakes kokosowe


Składniki (na 11 mini-placuszków):

4 łyżki płatków owsianych górskich
pół szklanki kefiru
jedna bardzo czubata łyżka wiórków kokosowych (lub więcej <3)
jajko
kilka kropel aromatu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Płatki zmielić na puch w młynku i wsypać proszek do pieczenia. Zalać je kefirem, zamieszać i odstawić na kilka minut. Jajko rozbełtać, dodać do płatków z kefirem. Wymieszać i dodać aromat waniliowy. Na końcu dorzucić wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Na rozgrzaną teflonową patelnie nakładać łyżką porcję ciasta i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zajadać z dżemem (gorąco polecam ten nowy z Łowicza, o smaku wiśni z wanilią!), serkiem homogenizowanym, miodem czy w wersji solo.


Źródło - Soul Cakes
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.