19 stycznia 2012

Owsianka sernikowa


Składniki (1 porcja):

4 łyżki płatków owsianych górskich
10 łyżek mleka
4 czubate łychy mielonego twarożku półtłustego
skórka drobno otarta z 1/2 sparzonej cytryny
kilka kropli esencji waniliowej
łyżeczka syropu z agawy
garstka sparzonych rodzynek
garstka pokruszonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Płatki moczymy w mleku przez noc. Rano podgrzewamy na malutkim ogniu (jeśli płatki wchłonęły niemalże wszystko, można podlać odrobiną wody). Dodajemy skórkę cytrynową. Gdy płatki wchłoną płyn, dodajemy serek i mieszamy dokładnie. Wlewamy esencję waniliową. Podgrzewamy, aż serek zrobi się aksamitny, ciepły i zacznie pachnieć "sernikowo". Dodajemy syrop z agawy, mieszamy. Przelewamy do miseczki, posypujemy rodzynkami i orzechami włoskimi.
Smacznego!


Źródło - Kulinarne Igraszki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.