19 stycznia 2012

Owsiano-pszenne krakersy razowe z makiem

Składniki:

pół szklanki mąki owsianej
pół szklanki mąki pszennej razowej + do podsypywania
łyżka maku
1/4 łyżeczki soli
łyżka masła
3 łyżki mleka
3 łyżki śmietany 12%
łyżka syropu z agawy
łyżka mleka + łyżka śmietany 12% na glazurę
sól gruboziarnista do posypania

Wykonanie:

W misce mieszamy przesianą mąkę (otręby zatrzymane na sitku też dodajemy) i resztę suchych składników. Dodajemy roztarte w palcach masło, syrop, mleko i śmietankę. Na oprószonej mąką stolnicy zagniatamy w miarę zwarte ciasto podsypując mąką razową. Ciasto powinna ładnie odchodzić od ręki.
Wałkujemy średnio cienko (nie rosną) i wycinamy dowolne kształty. Autorka polecała wykrawać nożem kwadraciki, ja użyłam foremek Grippy. Przenosimy krakersy na blaszkę wyłożoną papierem. Smarujemy glazurą z mleka i śmietany, posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach na złoto.
Smacznego!


Źródło - Kulinarne Igraszki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.